Δωρεά ενός σπάνιου προϊστορικού και ενός αρχαϊκού πήλινου ειδωλίου

Πρόκειται για αντικείμενο που ανήκε στην ιδιωτική συλλογή Χατζηπροδρόμου από την Αμμόχωστο την οποία λεηλάτησαν οι Τούρκοι .

ΚΥΡΠΟΣ -Σε μία σημαντική δωρεά προέβη χθες ο κ. Χριστάκης Χατζηπροδρόμου, ο οποίος δώρησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ένα προϊστορικό πήλινο ειδώλιο. 

Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που
εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι).
 Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat) που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Μετά το τέλος της Έκθεσης το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου για την ευγενική δωρεά του. 

Συλλογή Χατζηπροδρόμου

Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική συλλογή Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Μετά την εισβολή η οικία λεηλατήθηκε και τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. 

Η συλλογή περιελάμβανε 1254 αντικείμενα και οι πρώτες ενδείξεις για τη λεηλασία έγιναν γνωστές το 1976, όταν εμφανίστηκαν προς πώληση στον Οίκο Christies έξι πικρολιθικά ειδώλια. Το ειδώλιο που δωρήθηκε επαναπατρίστηκε από το Μόναχο τον Αύγουστο 2015 μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη.

   ΕΠΙΣΗΣ   

Επαναπατρισμός μιας ακόμη αρχαιότητας στην Κύπρο

Πρόκειται για άλογο με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται το 700 περίπου π.Χ.
Η αρχαιότητα εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων επαναπατρίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ένα αρχαίο πήλινο ειδώλιο, που εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου. Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Ιούλιο 2016 το παρέδωσε στις Κυπριακές αρχές.

Το επαναπατρισθέν αντικείμενο είναι ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ).

Συλλογή Χατζηπροδρόμου

Η αρχαιότητα που επαναπατρίστηκε ήταν κομμάτι της δηλωμένης ιδιωτικής συλλογής Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Μετά την εισβολή η οικία λεηλατήθηκε και τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Η συλλογή περιελάμβανε 1254 αντικείμενα και οι πρώτες ενδείξεις για τη λεηλασία έγιναν γνωστές το 1976, όταν εμφανίστηκαν προς πώληση στον Οίκο Christies έξι πικρολιθικά ειδώλια.

Εν τω μεταξύ μόλις εχθές το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη δωρεά του κ. Χριστάκη Χατζηπροδρόμου προς το Τμήμα ενός ειδωλίου της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: